Το καστανόμελο έχει υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά χαρακτηριστικά. Είναι πλούσιο σε μία σειρά ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο, το βόριο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το κάλιο. Επιπλέον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κυρίως σε φρουκτόζη κάτι που το κάνει ιδανικό για αθλητές.

Επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και τανίνες οι οποίες οφείλονται στο δέντρο της καστανιάς. Όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε αψηλάφητους κόκκους γύρης στους οποίους οφείλεται η σημαντική θρεπτική αξία και η δυνατή γεύση του.

Όμως το μέλι καστανιάς δεν έχει μόνο υψηλή διατροφική αξία αλλά και σημαντικές απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες οι οποίες είναι ευεργετικές για το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα.

Καταπραΰνει και τα συμπτώματα της δυσεντερίας, της γρίπης και του πονόλαιμου. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση έναντι μιας πληθώρας μικροοργανισμών όπως ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τέλος βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. 

Όλα τα μέλια είναι καλά.
Έχω βάλει το μέλι στη διατροφή μου εδώ και πολύ καιρό.
Το μέλι καστανιάς είναι ίσως το μοναδικό που δεν μπορώ να φάω, καθαρά λόγω γεύσης.
Το καλύτερο μέλι στην χώρα μας, από άποψη συστατικών, είναι το Ερείκι ή Ρείκι. Είναι ότι πιο κοντά στο Manuka, που θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως.
Εχει όμως ιδιαίτερη γεύση, χρώμα και υφή.
Προσωπικά προτιμώ το ελατισιο.

Το καλύτερο μελισσοκομικό προϊόν βέβαια είναι ο βασιλικός πολτός, αλλά ειδικά για τους άνδρες είναι και η γύρη.
Η γύρη θέλει λίγη προσοχή στην αρχή λόγω πιθανής αλλεργίας.

Προτείνονται και τα τρία προϊόντα ανεπιφύλακτα.
Μέλι βάζω παντού. Στο γάλα, στο τσάι, στο γιαούρτι, στο ψωμί κλπ. Σπανιως να μην φάω μέλι μια μέρα.
Γύρη, έβαζα μια κουταλιά της σούπας σε ζεστό νερό ή σε κάποιο αφέψημα. Σκέτη δεν κατάφερα ποτέ να την φάω. Μόνο που θέλει σταδιακή αύξηση της ποσότητας. Την πρώτη μέρα μερικούς κόκκους, την δεύτερη παραπάνω, κ.ο.κ., μέχρι μια γεμάτη κουταλιά.
Βασιλικό πολτό σταμάτησα μόλις προχθές, μετά από πολλούς μήνες (5-6) που έπαιρνα καθημερινά 1gr. (είναι και ακριβουτσικο)
Θέλει 1gr. κάτω από την γλώσσα, το πρωί, νηστικός, μισή ώρα πριν το πρωινό.

Θα το δοκιμάσουμε και αυτό, βέβαια δεν έχω δει να κυκλοφορεί ευρέως, πόσο κάνει το κιλό;
Και για τη γύρη λένε ότι είναι φυσική αντιβίωση, έπαιρνα κανά δυό χρόνια νωπή, ώσπου βαρέθηκα και τη σταμάτησα.
Τουλάχιστον λόγω των προβλημάτων μας κάνουμε υγιεινή διατροφή, κάθε εμπόδιο για καλό, ας πάρουμε αυτή την εκδοχή.
Για το μέλι ελάτης τι ξέρετε;