Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Μηνύματα - Φαέθων

616
Συνοψίζω εδώ που έχω καταλήξει εγώ προσωπικά σχετικά με τις μαλάξεις, μετά από προσωπική εμπειρία και μήνες συζητήσεων και διαβάσματος βιβλίων, αρθρων αλλά και παραφιλολογίας:

1) Οι μαλάξεις μπορεί να σας βοηθήσουν και θα άξιζε ίσως τον κόπο να πειραματιστείτε με αυτές. Με το να σας βοηθήσουν εννοώ ότι οι μαλάξεις ελαφρύνουν τα συμπτώματα άλλες φορές περισσότερο άλλες λιγότερο σε κάποιους ασθενείς, όχι όμως σε όλους. Σε πολλούς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.Αυτή είναι και η εμπειρία ανθρώπων guru που ασχολούνται με το πρόβλημά μας όπως οι Nickel, Wise & Anderson, Daniel Shoskes.

2) Οι παραπάνω, βάση της λογικής του "best-evidence" (=δοκιμάζω και κρατάω ότι φέρνει αποτέλεσμα) αποδέχονται ή δεν κατακρίνουν τη δοκιμή μαλάξεων και τη χρήση τους μέσα στο θεραπευτικό σχήμα, εάν και εφόσον ο ασθενής βλέπει καλυτέρευση. Τονίζουν ότι η αποδοχή τους αυτή γίνεται βάση αυτής της λογικής και μόνο, καθώς οι αναφορές για καλυτέρευση είναι "anecdotal" (μαρτυρίες πασχόντων) και δεν έχει αποδειχτεί κάτι από επιστημονικές έρευνες. Ούτε ασχολούνται με το να εικάσουν κάποια εξήγηση για το μέσω του ποιού μηχανισμού οι μαλάξεις προσφέρουν το όποιο όφελος σε αυτούς που το προσφέρουν.

Συνεπώς, οι παραπάνω ερευνητές δεν κλείνουν τα μάτια τους στις μαρτυρίες περί μείωσης των συμπτωμάτων από κάποιους ασθενείς και αποδέχονται για τον λόγο αυτό τη δοκιμή μαλάξεων. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν υϊοθετούν (ούτε καν αναφέρουν) το concept κάποιων συγκεκριμένων και μετρημένων στα δάχτυλα γιατρών ή μη ανά τον κόσμο, οι οποίοι θησαυρίζουν υποσχόμενοι πλήρη θεραπεία μέσω μαλάξεων.

Πέραν τούτων, για να επεκταθώ, βασιζόμενος στα όσα λένε οι ανωτέρω, προσωπικά καταλήγω πως δεν μπορούν με τις μαλάξεις να προκύψουν αντικειμενικά στοιχεία βελτίωσης που να διαπιστώνονται σε εξετάσεις, όπως π.χ. "βελτίωση εικόνας του διορθικού" κλπ γιατί τότε οι παραπάνω δεν θα λέγανε πως δεν μπορεί να αποδειχτεί το όφελός των μαλάξεων μέσω ερευνών. Εξάλλου πουθενά σε συγγράματα δεν έχω διαβάσει να λέγεται κάτι που θα ήταν πρωταρχικής σημασίας αν ίσχυε, ότι δήθεν δηλαδή ο διορθικός δίνει αντικειμενικά ευρήματα σε κάποια κατηγορία προστατίτιδας που να την επιβεβαιώνει διαγνωστικά ή να βοηθάει στην παρακολούθηση της πορείας της προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Το μόνο που έχω βρει είναι ότι χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τυχόν δημιουργία κύστης στην κατηγορία Ι, ή για να επιβεβαιώσει απλά γενικά καλή εικόνα του προστάτη και ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που να δημιουργεί τα συμπτώματα στον ασθενή (όπως καρκίνος).

Συνεπώς: με τις μαλάξεις αυτό που μπορείτε να ελπίζετε είναι μια πιθανή υποχώρηση των συμπτωμάτων (τα οποία στην κατηγορία ΙΙΙ είναι άλλωστε  το μόνο στοιχείο που υποδεικνύει ότι κάτι πάει στραβά με αυτό τον ασθενή καθώς συνήθως δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα στις εξετάσεις -πέραν των πιθανών πυοσφαιρίων που μπορεί να εμφανίζονται στην κατηγορία ΙΙΙΑ).

2) Αν οι μαλάξεις έχουν να σας προσφέρουν κάτι, αυτό θα φανεί και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ο Shoskes και ο Nickel μιλάνε για συγκεκριμένους αριθμούς. Αν δεν βλέπετε κάποιο όφελος π.χ. μέχρι τις 5-15 μαλάξεις είναι μάλλον απίθανο ότι θα δείτε μετά τις 50 ή 100. Κάποιοι ασθενείς, των οποίων το σύνδρομο θα ανταποκρινόταν θετικά στις μαλάξεις, νοιώθει καλύτερα ακόμα και με την πρώτη μάλαξη ενώ κι ο Daniel Shoskes από την πρώτη μάλαξη που κάνει για τις καλλιέργειες κρίνει αν αξίζει να συνεχίσει μαλάξεις σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

3) Προσωπικά πιστεύω ότι το όποιο όφελος των μαλάξεων οφείλεται μάλλον σε φυσιοθεραπευτική δράση σε πυελικούς μυς με σπασμούς και ένταση. Αν αυτό είναι αληθές, τότε δεν χρειάζεται να συνδυαστούν με αντιβίωση για να δείξουν το όφελός τους και δεν χρειάζεται να επικεντρώνονται στον προστάτη αλλά πρέπει να κατευθύνετε αυτόν που σας τις κάνει σε οποιοδήποτε σημείο νοιώθετε ένταση - πόνο. Επίσης θα μπορούσαν να αντικατασταθούν πιο αποδοτικά με το trigger point release therapy της μεθόδου wise-anderson.

Συνεπώς, ίσως είναι λάθος το ότι συζητάμε σε αυτό το ίδιο θέμα δυο -στην ουσία- διαφορετικά πράγματα: από τη μία, μαλάξεις που για άγνωστους (κατά τη γνώμη μου φυσικοθεραπευτικούς λόγους) μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς χωρίς να σχετίζονται με τη λήψη ή μη αντιβίωσης και που  αναγνωρίζονται από σοβαρούς επιστήμονες. Από την άλλη πρωτόκολλα θεραπείας κάποιων -ελάχιστων- γιατρών στο στυλ Manilla Protocol που εκμεταλλεύονται το προαναφερθέν όφελος των μαλάξεων προκειμένου να δελεάσουν τους ασθενείς με υποσχέσεις πλήρους θεραπείας, γεγονός που από πολύ κόσμο θεωρείται απλά εξαπάτηση και που δεν έχει αποδειχθεί σε κανενός είδους στατιστική ή έρευνα.

4) Δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε αναγκαστικά μια περιουσία σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο για να σας βάλει...δάχτυλο και να σπρώχνει. Είναι μια δουλειά που θα μπορούσε να την κάνει και ένας ανειδίκευτος που δεν έχει βγαλει το δημοτικό. Πολλοί άνθρωποι τις κάνουν μόνοι τους (κομματάκι δύσκολο ομολογώ) ή βάζουν ακόμα και τις συζύγους τους να τους τις κάνουν, εάν δεν υπαρχει βέβαια θέμα ντροπής και ξενερώματος.

5) Μην περιμένετε ότι οι μαλάξεις (και οτιδήποτε άλλο σας οφελεί: κουερσετίνη κλπ) θα σας θεραπεύσουν παρά μόνο ίσως εάν ταυτόχρονα σταματήσετε να κάνετε αυτό που σας δημιουργεί το πρόβλημα. Εάν εμένα με πονάει η μέση μου και πάω και κάνω μισή ώρα μασάζ κάθε μέρα που με ανακουφίζει, όλο το όφελος χάνεται εάν μετά από αυτό πάω και ξανακουβαλάω κασόνια για 8 ώρες. Η εμπειρία πολλών ανθρώπων που γνωρίζω λέει πως όλο το όφελος των μαλάξεων χάθηκε μέσα σε μερικές ημέρες από τη στιγμή που τις σταματήσανε.
617
Νοιώθω ότι θα έπρεπε να απαντήσω -αν αρκετό καιρό μετά- σε απορία φίλου μου. Γνωστός αυτού του φίλου μου τηλεφώνησε στην κλινική των Wise-Anderson, μίλησε αν τα θυμάμαι σωστά αυτοπροσώπως με έναν από τους δύο, και τον ρώτησε αν έχει καταλάβει καλά ότι στην κλινική τους θεραπεύουν τη Χρόνια Προστατίτιδα. Η απάντηση ήταν "Θεραπεύουμε το Χρόνιο Πυελικό Άλγος".

Μου κάνει εντύπωση πως μπορεί κάποιος -αν έχει διαβάσει το βιβλίο τους- το οποίο έχει το πάχος χρυσού οδηγού και στο οποίο ένα πολύ μεγάλο μέρος αφιερώνεται στο να ξεκαθαρίσει το κονφούζιο των ονομασιών, μπορεί να πάρει τους Wise και Anderson τηλέφωνο και να ρωτήσει κάτι τέτοιο  ;D Ή δεν είχε διαβάσει το βιβλίο τους ή δεν είχε καταλάβει και πολλά. "Χρόνια Προστατίτιδα" σκέτο ως όρος είναι ανακριβής και δεν λέει τίποτα αφού μπορεί να αναφέρεται σε δύο διαφορετικές παθήσεις, την κατηγορία ΙΙ και την κατηγορία ΙΙΙ.

Η απάντηση των Wise και Anderson ήταν η σωστότερη δυνατή από δύο ανθρώπους που φαντάζομαι θα έχουν τεράστια υπομονή προκειμένου να εξηγούν χιλιοειπωμένα πράγματα. Η μέθοδός τους μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους της κατηγορίας ΙΙΙ (Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους) που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και των οποίων το πρόβλημα όπως υποπτεύονται είναι νευρομυικής φύσης. Δεν μπορεί να βοηθήσει το 5% των ανθρώπων της κατηγορίας ΙΙ (Χρόνια Μικροβιακή Προστατίτιδα) όπου το πρόβλημά τους το προκαλεί μικροβιακή αιτία. Η απάντησή τους ήταν σαφής.

Το πρόβλημα είναι ότι αν και τα ποσοστά ασθενών μεταξύ κατηγορίας ΙΙ και ΙΙΙ είναι κάπου 5% και 95%, αν ρωτήσεις τους ίδιους τους ασθενείς...80%, ίσως και περισσότερο πιστεύει ότι ανήκει στην κατηγορία ΙΙ. Είτε κάποια καλλιέργεια τους έδειξε μικρόβιο, είτε θυμούνται στο ιστορικό τους ότι κάναν πρωκτικό σεξ, μείναν άπλυτοι 2 μέρες, κρυολογήσανε και έχουν την τάση να αποδίδουν το πρόβλημά τους σε μικροβιακή αιτία, η οποία δεν αποκλείεται να υπήρχε και να πυροδότησε το πρόβλημα αλλά πλέον να έχει εξαλειφθεί. 
618
Θα ήθελα να συμπληρώσω μερικά σημαντικά στοιχεία πάνω στο θέμα της νευρομυικής εξήγησης που παραθέτουν οι Wise και Anderson στο βιβλίο τους:

1) Κατόρθωσαν μέσω χειρισμών (μάλαξης, trigger point release) σε συγκεκριμένους πυελικούς μυς να αναπαράγουν τα συμπτώματα και τις ενοχλήσεις που είχε ο ασθενής.

2) Παρατήρησαν ότι σε συγκεκριμένους ασθενείς, η ένταση στον σφικτήρα του πρωκτού και σε άλλους πυελικούς μυς ήταν τόσο μεγάλη, που είχαν δυσκολία την πρώτη φορά να βάλουν το δάχτυλό τους για την δακτυλική εξέταση ή να κάνουν την πρώτη trigger point release θεραπεία γιατί οι ενοχλήσεις ήταν πολύ μεγάλες. Αυτό συμφωνεί με την δική μου εμπειρία από ασθενείς που μίλησα που έκαναν μαλάξεις και λέγαν ότι τις πρώτες 1-2 φορές ο πόνος και η ενόχληση ήταν δραματική.
619
Εντυπωσιακό πάντως (και προσωπικά μου λέει κάτι γι'αυτή τη πάθηση) ότι με 1 μάλαξη και βέβαια χωρίς αντιβίωση είδες τέτοια αλλαγή.

Και η δική μου εμπειρία είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, αν βρεις κάτι που σε οφελεί, οι αλλαγές μπορεί να  είναι δραστικές και εντός λίγων ημερών μέχρι να σου δώσει αυτό που έχει να σου δώσει. Μετά πρέπει να κοιτάξεις αλλού. Το λέω γιατί κάποια παιδιά πιστευουν ας πούμε ότι θα δουν την βελτίωση μετά από π.χ. 30 ή 100 μαλάξεις. 

620
Καλωσήρθες κι από εμένα. Όπως στα είπε κι ο Κωστής, δεν πιστεύω ότι μόλυνση από μικρόβια μπορεί να σε κάνουν να χάσεις την στύση σου. Άτομα της κατηγορίας Ι και ΙΙ που αποδεδειγμένα έχουν μικροβιακό θέμα, έχουν άλλα συμπτώματα (που εσύ δεν έχεις) αλλά δεν έχουν αυτό.

Το γεγονός ότι η μια καλλιέργεια δεν σου έβγαλε τίποτα μου λέει ότι στην δεύτερη ίσως έγινε επιμόλυνση στο εργαστήριο ή κάποιο άλλο σφάλμα. Στη θέση σου θα την επαναλάμβανα -ίσως και 2 φορές- σε άλλο (καλό) διαγνωστικό κέντρο π.χ. βιοιατρική ίσως, αλλά και να μου επιβεβαίωνε κάποιο μικρόβιο θα είχα μεγάλες αμφιβολίες ότι φταίει αυτό. 

Συνολικά δηλαδή η θεραπεία σου με αντιβίωση κράτησε 24 μέρες; Θα έπρεπε να ήταν παραπάνω πιστευω, 30-45 μέρες -για τον φόβο των Ιουδαίων- και μετά αν δεν σου λύσει το πρόβλημα πάει να πει για μένα ότι ξέχνα την πιθανότητα να φταίει μικρόβιο.

Υ.Γ. εγώ χρόνια τώρα έχω σπάνια πρωινές στύσεις χωρίς κάποιο πρόβλημα στο σεξ. Μην του δίνεις περισσότερη βάση απ'όση πρέπει γιατί τότε όντως το ψυχολογικό αρχίζει και αλληλεπιδράει άσχημα με το όποιο σωματικό πρόβλημα
621
ΠαράθεσηΣΤΙΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  ΠΟΥ  ΚΑΝΩ  ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΧΡΟΝΙΑ  ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΟΥΤΕ  ΜΙΚΡΟΒΙΟ  ΟΥΤΕ  ΚΑΠΟΑ  ΦΛΕΓΜΟΝΗ.

Τι σε κάνει τότε να πιστεύεις ότι η αντιβίβωση 3ης ή 13ης γενεάς θα σου λύσει το πρόβλημα;

ΠαράθεσηΑΝ  ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΧΕΙ  ΚΑΠΟΙΑ  ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΣ  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ  ΜΗΠΩΣ  ΔΕΝ  ΤΗΝ  ΕΧΩ  ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ  ΚΑΙ  ΔΩ  ΚΑΠΟΙΑ  ΒΕΛΤΙΩΣΗ. 

Έχω γράψει πάααααρα πολλά που νομίζω δίνουν αρκετές κατευθυντήριες γραμμές γι αυτά που ρωτάς, ειδικά για περιπτώσεις σαν την δική σου. Μάλλον δεν θα τα έχεις κοιτάξει.
622
Δεν νομίζω ότι φυσικά συστατικά όπως κουερσετινη και βρωμολίνη θα έχουν κάποια αλληλεπίδραση με την αντιβίωση. Μπορείς να τα πάρεις και τα δύο μαζί, αλλά ρώτα και τον φαρμακοποιο
623
Στο θέμα ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙII: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ παρέθεσα τα όσα λένε οι Wise-Anderson στο βιβλίο τους για την κατηγορία αυτή της "προστατίτιδας", που στην ουσία υπολογίζεται ότι αφορά το 90-95% όσων από εμάς που κάποια στιγμή διαγνωστήκαμε στη ζωή μας με "Χρόνια Προστατίτιδα", ή εάν θέλετε εμφανίσαμε κάποιο ή κάποια από τα περίεργα συμπτώματα της κατηγορίας αυτής και με ψάξιμο και έρευνα υποπτευόμαστε ότι πάσχουμε από αυτό.

Τα όσα αναφέρουν μέχρι εκεί οι Wise και Anderson είναι συμβατά με τα στοιχεία και τα όσα υποδυκνείουν οι σύγχρονες έρευνες για το θέμα της "Χρόνιας Προστατίτιδας" και δεν αποτελούν κάποια δική τους θεωρία ή ανακάλυψη. Επέλεξα να αναπτύξω αυτήν την κατηγορία "προστατίτιδας" αντιγράφοντας τα όσα λένε στο δικό τους βιβλίο γιατί έκρινα ότι έχουν συνοψίσει με συνάφεια, πολύ ολοκληρωμένα και λογικά τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κατηγορία αυτή. Το βιβλίο του Nickel που έχω λέει τα ίδια περίπου πράγματα πιο συνοπτικά. Στο μέλλον πάντως και ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο μου θα προσπαθήσω να συμπληρώσω και άλλα στοιχεία για που τυχόν θα βρω για τις διάφορες κατηγορίες προστατίτιδας, εάν βρω ότι υπάρχει κάτι σημαντικό να προστεθεί -ώστε να μην γίνουν τα κείμενα ακαδημαϊκά και αδιάφορα για εμάς τους απλούς ασθενείς.

Ειδικότερα όσον αφορά την κατηγορία ΙΙΙ-Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους κρίνω ότι οι Wise και Anderson έχουν κάνει μια καταπληκτική δουλειά στο να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τα πολύ διαφορετικά συμπτώματα της κατηγορίας αυτής που συναντώνται από ασθενή σε ασθενή βάση της εμπειρίας τους από τη δουλειά τους με χιλιάδες ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα. Οι αναφορές τους συμφωνούν απόλυτα και με κάποιες από τις δικές μου εμπειρίες αλλά και με συμπτώματα τα οποία εγώ ούτε τα φαντάστηκα ότι μπορεί να υπάρχουν αλλά τα άκουσα επανειλλημένα από δεκάδες άλλους συμπάσχοντες με τους οποίους έχω μιλήσει σε προθαλάμους ουρολογικών ιατρείων ή μέσω internet.

Με την παρουσίαση του τι λέει η έρευνα για τις διαφορετικές κατηγορίες "προστατίτιδας" και το ξεμπέρδεμα του ασθενούς, οι Wise και Anderson έχουν φτιάξει πλέον ένα γερό και λογικό υπόβαθρο ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στο βιβλίο τους σε παρουσίαση της θεωρίας τους για το τι πιστεύουν ότι προκαλεί το Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους και στην παρουσίαση του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης που θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή. Επέλεξα να μην προχωρήσω με την παρουσίαση των δύο τελευταίων στη συνέχεια του θέματος ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙII: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ αλλά σε άλλα ξεχωριστά θέματα, ώστε να μην υποπέσω στην παγίδα κάτω από στοιχεία τα οποία βασίζονται σε έρευνα και καταγραφή να παραθέσω πράγματα τα οποία -όσο κι αν προσωπικά μου φαίνονται λογικά και ορθά-, παραμένουν ακόμα μια θεωρία.

Προσωπικά πλέον -όπως έχω αναφέρει και στο ιστορικό μου- είμαι οπαδός της νευρομυϊκής θεωρίας. Ειδικότερα, διαβάζοντας το βιβλίο των Wise και Anderson ένοιωσα ανακούφιση γιατί πλέον είχα βρει επιτέλους μια λογική περιγραφή και εξήγηση για αυτά που είχα ζήσει και είχα παρατηρήσει. Κλείσαν αρκετά μυστηριώδη κεφάλαια για μένα σε αυτή τη πάθηση και μπήκαν τα πράγματα στο κεφάλι μου σε μια σειρά, χωρίς βαρύγδουπες ακαδημαϊκές εκφράσεις, ακαταλαβίστικα επιχειρήματα και αντιφάσεις που ως τότε συναντούσα μέσω της έρευνάς μου σε ουρολογικά site και συζητήσεις.

Ελπίζω ότι δεν είμαι "φανατικός" ούτε "θρησκόληπτος". Ούτε πιστεύω ότι τα όσα περιγράφουν οι Wise και Anderson στο βιβλίο τους έχουν απαντήσει σε όλους τους προβληματισμούς μου σχετικά με αυτή την πάθηση. Αν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη ή ανακάλυψη που ικανοποιεί περισσότερο την λογική μου με στοιχεία και επιχειρήματα και ταιριάζει περισσότερο στα όσα βίωσα, θα την δεχτώ με ανοιχτό μυαλό. Επί του παρόντος πάντως η νευρομυική εξήγηση -από όλες τις διαθέσιμες- μου φαίνεται η πιο πιθανή. Και σε αντιστάθμισμα ο μεγαλύτερος και μάλλον ξεπερασμένος αντίπαλός της, η παλιά κλασσική -μικροβιακή- θεώρηση μου φαίνεται πλέον μια μεγάλη πλάνη και θεωρώ ότι τα στοιχεία της έρευνας σχεδόν το αποδυκνείουν αυτό σε οποιοδήποτε μυαλό με στοιχειώδη αντίληψη.

Από την προσωπική μου εμπειρία από τις συζητήσεις μου με κάποιους ομοιοπαθείς αλλά και από τον εαυτό μου (που αντιστάθηκε αρκετά σκληρά), έχω διαπιστώσει ότι κάποιες φορές είναι τιτάνιο έργο να υποψιάσεις κάποιον στο ότι:
1) Πιθανότατα δεν ανήκει στην κατηγορία ΙΙ - Χρόνια Μικροβιακή Προστατίτιδα  ???
2) Πιθανότατα δεν φταίνε μικρόβια γι'αυτό που του συμβαίνει (ειδικά αν έχει βγάλει μικρόβιο σε κάποια καλλιέργεια)  ::)
3) Αυτό που του έχει διαγνώσει ο ουρολόγος ως "προστατίτιδα" στην ουσία μάλλον δεν είναι προστατίτιδα  :o
4) Αμφισβητείς τους ουρολόγους και διδάκτωρες εσύ ένας απλός ασθενής!!  >:(
5) Δεν είσαι ψωνισμένος και δεν νομίζεις ότι έγινες ο ίδιος ουρολόγος επειδή...βρήκες και διάβασες ένα βιβλίο από την αμερική  ;D

Έχω χάσει ήδη πολύ χρόνο σε αυτό το forum προσπαθώντας να δώσω ως μασημένη τροφή σε κάποιους συνασθενείς πράγματα που πήρε σ'εμένα κόπο και χρόνο να βρω, να μάθω, να βάλω σε σειρά και να καταλάβω. Μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω -αν τα καταφέρω- να καταλάβουν ή να υποψιαστούν πράγματα που είτε λόγω έλειψης γνώσης αγγλικών, είτε λόγω του ότι το internet είναι αχανές και μπορεί να σε μπλέξει περισσότερο απ'ότι να σε βοηθήσει είτε λόγω της σύγχυσης που επικρατεί με αυτή τη πάθηση μπορεί να τους πάρει χρόνια να τα βρουνε ή να μην τα βρουνε ποτέ. Αν τα καταφέρω, θα τους γλυτώσω από χρόνο, χρήμα από πολλαπλές επισκέψεις σε χρυσοπληρωμένους ουρολόγους χωρίς αντίκρυσμα, ζημιά στον οργανισμό τους από λήψη μηνών αντιβίωσης χωρίς όφελος, επιτήδειους, απόγνωση επειδή δεν καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει.

Σε εμένα, το διάβασμα του βιβλίου των Wise και Anderson έκανε ένα απίστευτο καλό και μόνο που το διάβασα -χωρίς στην ουσία από εκεί και πέρα να κάνω τίποτα από τις συμβουλές τους και το πρωτόκολλο θεραπείας τους: με ηρέμησε. Άρχισα να καταλαβαίνω τι μου συμβαίνει. Έφυγε το άγχος του ότι είχα ένα διαβολικό alien-μικρόβιο μέσα στο σώμα μου που σιγά σιγά με κατέστρεφε και δεν μπορούσα να το κάνω τίποτα γι αυτό. Συνειδητοποίησα πως ότι πέρναγα, το είχα δημιουργήσει  εγώ στο σώμα μου με το υπερβολικό άγχος, κακή στάση ή κάποιο άλλο σφάλμα άρα ήταν στο χέρι μου να σταματήσω να του κάνω κακό και να αναστρέψω την διαδικασία. Και μόνο αυτή η γνώση υπήρξε αρκετή σε εμένα: με ηρέμησε τόσο πολύ που σιγά-σιγά τα συμπτώματά μου άρχισαν να υποχωρούν δραματικά ενώ ταυτόχρονα έκοβα τελείως την αντιβίωση...μια μεγάλη προσωπική απόδειξη για μένα της ορθότητας της νευρομυικής θεωρίας.

Ανέφερα πριν ότι θεωρώ ότι τα στοιχεία της έρευνας (αλλά και της προσωπικής σας παρατήρησης) σχεδόν αποδυκνείουν κάποια πράγματα σε οποιοδήποτε μυαλό με στοιχειώδη αντίληψη. Κλείνω το θέμα αυτό κάπου εδώ λοιπόν, συνοψίζοντας μερικά επιχειρήματα και αφήνοντας τροφή για σκέψη:

1) Δείτε τα συμπτώματα των κατηγοριών I και II, οι οποίες έχουν πραγματικά μικροβιακές αιτίες (διαβάστε επίσης εδώ στο 3ο post και τη μαρτυρία του ασθενούς με κατηγορία ΙΙ). Είναι επί το πλείστον συγκεκριμένα συμπτώματα ουρολοίμωξης (ή οδηγούν σε περιοδικές ουρολοιμώξεις) χωρίς ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ ασθενών. Δείτε τώρα εδώ τα συμπτώματα της κατηγορίας III: ένα κάρο διαφορετικά (μεταξύ ασθενών) και περίεργα συμπτώματα. Στυτική δυσλειτουργία;;; Πόνο στον κόκυγα;;; Τραβήγματα στα μπούτια;;; Αίσθημα σαν μπαλάκι του γκολφ στον πρωκτό;;; Βλέπετε στις προηγούμενες κατηγορίες με μικροβιακά αίτια μόλυνσης στον προστάτη να εμφανίζονται τέτοια κουλά συμπτώματα και άλλος ασθενής να έχει το ένα και άλλος να έχει το άλλο; Πόσο δε περισσότερο τα συμπτώματα στον ίδιο ασθενή να του επιδεινώνονται όταν κάνει κρύο ή να...αλλάζουν με τον χρόνο (εγώ στην αρχή είχα πόνο στη ηβική σύμφυση, μετά έφυγε και ήρθε τσούξιμο στην εξπερμάτωση και τέλος μήνες μετά ήρθε...συχνοουρία(!!!)

Να το πω αλλοιώς: πείτε ότι έχετε κάποιους ανθρώπους με μόλυνση στο μάτι. Τα συμπτώματά τους θα ήταν κοινά, ας πούμε κοκκίνισμα του ματιού, δάκρυσμα και τσούξιμο και αν δεν πέρνανε αντιβίωση τα ίδια αυτά συμπτώματα ολοένα και θα χειροτερεύανε. Τι θα λέγατε τώρα αν ένας άλλος στην αρχή είχε τσούξιμο στο μάτι, στη συνέχεια αυτό του περναγε αλλά του πόναγε το αυτί και στη συνέχεια φταρνιζότανε; Θα τον βάζατε στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους;;;

2)Γιατί στις δύο πρώτες κατηγορίες αν δεν πάρουν αντιβίωση τα συμπτώματα ξεσπάνε, όλο και χειροτερεύουν , ανεβάζουν πυρετό αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην κατηγορία ΙΙΙ?

3) Αν έφταιγε μικρόβιο για τα κουλά συμπτώματα της κατηγορίας ΙΙΙ, τότε πως γίνεται άνδρες με μικρόβια στον προστάτη να είναι υγιείς και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα; Πως γίνεται άνδρες της κατηγορίας ΙΙ  μεταξύ των περιοδικών επεισοδίων ουρολοίμωξης να μην έχουν κανένα σύμπτωμα (παρά το ότι εξακολουθούν και έχουν το μικρόβιο στον προστάτη τους);

4) Αν φταίνε τα φλεγμονώδη ευρήματα (πυοσφαίρια) στον προστάτη για τα συμπτώματα της κατηγορίας ΙΙΙ, τότε πως γίνεται και έχουν συμπτώματα και οι άνδρες της κατηγορίας ΙΙΙΒ στην οποία δεν υπάρχουν τέτοια ευρήματα; Πως γίνεται και δεν έχουν συμπτώματα οι άνδρες της κατηγορίας IV (Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα) παρά το ότι τους βρίσκουν φλεγμονώδη ευρήματα χωρίς αυτοί να έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα;

Ο φυσιοθεραπευτής μου χτες μου είπε πως όταν ένας μυς είναι σε ένταση και με σπασμούς μπλοκάρει νεύρα που μπορεί να καταλήγουν πολύ μακρύτερα από το σημείο που υπάρχει η ένταση. Όταν μπλοκαριστεί η "καλωδίωση" -όπως μου είπε- οι πληροφορίες που μεταδίδονται προς τον εγκέφαλο είναι λανθασμένες και αυτό είναι η πηγή πολλών προβλημάτων.

Οι Wise και Anderson ονομάσαν το βιβλίο τους "Πονοκέφαλος στην πύελο". Πολύ ωραία μεταφορά. Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ότι άτομα με στρες, ή μυική ένταση σε περιοχές όπως η πλάτη και οι ώμοι, μπορεί να εμφανίζουν συχνές ημικρανίες και μάλιστα τόσο δυνατές που να τους βγαζουν off για ώρες. Πιστεύει κανείς ότι έχουν μικρόβιο στον εγκέφαλο και πρέπει να πάρουν αντιβίωση;

Ελπίζω να βοήθησα και να μην έγινα κουραστικός. Όσα είχα να πω στο θέμα σχεδόν τα έχω πει. Καλό βράδυ.
624
Παράθεσηκαι ηδη το πρωτοκολο τρεχει καποιους μηνες.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τρέχει κάποιους μήνες, ούτε καν πως έχει ήδη ξεκινήσει. Η τελευταία ενημέρωση που είχα από φίλο μου που επικοινώνησε ήταν πως θα ξεκίναγε κάποια στιγμή στο 2012 με μία ενημερωτική ημερίδα τον Μαϊο νομίζω. Έκτοτε δεν έχω κάποιο νεότερο προς απογοήτευσή μου να σου πω την αλήθεια αφού κι εγώ είμαι πολύ περίεργος για τα αποτελέσματα σε συνασθενείς στην Ελλάδα.
625
Το ποστ αυτό αποτελεί συνέχεια του θέματος "Ποιος είναι ο ασθενής με προστατίτιδα; / Κατηγοριοποίηση της προστατίτιδας"

Από το βιβλίο "A Headache in the Pelvis" των David Wise και Rodney Anderson

Περιγραφή

Το Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους (κατηγορία ΙΙΙ) αποτελεί την κατηγορία στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών προστατίτιδας. Εκτιμάται ότι σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει το 90-95% των ανδρών που τους γίνεται διάγνωση προστατίτιδας. Σε απόλυτους αριθμητικούς όρους αυτό σημαίνει πως το σύνδρομο αυτό προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η κατηγορία αυτή μπορεί να συνοδεύεται από φλεγμονώδη ευρήματα (κατηγορία ΙΙΙΑ) ή να μην συνοδεύεται (κατηγορία ΙΙΙΒ).

Το Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου γίνεται διάγνωση "προστατίτιδας" χωρίς ωστόσο να εμπλέκει κάποιο πρόβλημα με τον προστάτη.

Πρόσφατες έρευνες ολοένα και περισσότερο υποδυκνείουν πως οι συμβατική θεώρηση και οι συμβατικές θεραπείες απέτυχαν και να εξηγήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι κλασσικές προσεγγίσεις αντιμετωπίσαν και αυτή τη κατηγορία προστατίτιδας ως μόλυνση αν και σχετικά πρόσφατα η ιατρική παραδέχτηκε την άγνοια και την σπαζοκεφαλιά που της δημιούργησε αυτή η πάθηση όσον αφορά τις αιτίες που την προκαλούν και τον τρόπο αντιμετώπισης. Το 1995, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αναγνώρισε πως οι παλαιότεροι όροι «Χρόνια Μη Μικροβιακή Προστατίτιδα» και «Προστατοδυνία» ούτε εξηγούν ούτε συνδέονται με τα συμπτώματα της κατηγορίας αυτής και εισήγαγε τον νέο όρο «Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους» (Chronic Pelvic Pain Syndrome) για να αναφέρεται στο εξής σε αυτήν. Αλλάζοντας την ονομασία της πιο συνηθισμένης πάθησης για την οποία οι ασθενείς επισκέπτονται ουρολόγο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έκανε την ξεκάθαρη συνεπαγωγή ότι ο προστάτης πιθανότατα δεν είναι η αιτία αυτής της πάθησης.

Το πρόβλημα στη συντριπτική αυτή πλειοψηφία των ασθενών στους οποίους γίνεται διάγνωση προστατίτιδας δεν προέρχεται από κάποια μόλυνση του προστάτη. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια αντιμετώπισης με αντιβιωτικά σπάνια βοηθάει με τα συμπτώματα μακροχρόνια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες με αυτό το σύνδρομο υφίστανται σημαντική υποβάθμιση στην αυτοεκτίμησή τους και στην ικανότητά τους να απολαμβάνουν τη ζωή γενικότερα λόγω των ενοχλήσεων και των πιθανών οχληρών διαταραχών στα καθημερινά και εξαιρετικά προσωπικά θέματα της ούρησης και της σεξουαλικής ζωής. Βάση ερευνών, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ατόμων με την πάθηση αυτή φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις να ανταγωνίζεται αυτή ατόμων που έχουν υποστεί έμφραγμα, ή πάσχουν από νόσο του Crohn ή στηθάγχη.

Εάν τα συμπτώματα από ήπια και περιστασιακά εξελιχθούν σε χρόνια και έντονα, οι πάσχοντες τείνουν να περνούν τη ζωή τους σε απόγνωση. Μην έχοντας κανέναν να μιλήσουν γι'αυτό, συνήθως μη γνωρίζοντας κάποιον άλλο που να πάσχει από αυτό, μην καταλαβαίνοντας τι τους συμβαίνει και μην παίρνοντας βοήθεια από το γιατρό τους και τις θεραπείες στις οποίες τους υποβάλλει, συχνά υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.


Συμπτώματα (μπορεί να είναι περιοδικά ή συνεχόμενα, μεταβαλλόμενα σε ένταση και να περιλαμβάνουν ένα ή πολλά από τα παρακάτω)

-Ενοχλήσεις / πόνους στον πρωκτό και το παχύ έντερο (συχνά το περιγράφουν ότι είναι σα να έχουν μέσα ένα "μπαλάκι του γκολφ")
-Το να κάθονται πυροδοτεί η επιδεινώνει τον πόνο / ενοχλήσεις
-Ενοχλήσεις / πονο / τσούξιμο στο πέος, στην βάλανο ή στον κορμό
-Πόνο / ευαισθησία σε έναν ή τους δύο όρχεις
-Πόνο / ενοχλήσεις κάτω από την κοιλιά εσωτερικά πάνω από το πέος (στην ηβική σύμφυση)
-Πόνο / ενοχλήσεις στο περίνεο (η περιοχή μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού)
-Πόνο / ενοχλήσεις στον κόκκυγα (γύρω από το οστό της "ουράς")
-Πόνο / ενοχλήσεις χαμηλά στην πλάτη (από τη μία ή και από τις δύο πλευρές)
-Πόνο / ενοχλήσεις στη βουβωνική περιοχή, το εσωτερικό των μηρών, τους προσαγωγούς (από τη μία ή και από τις δύο πλευρές)
-Επιδείνωση ή ελάφρυνση των συμπτωμάτων μετά από κίνηση των εντέρων
-Πόνο ή ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια ή μετά από την εξπερμάτωση
-Μειωμένη libido (απώλεια ενδιαφέροντος για sex)
-Δυσκολία στη στύση
-Άγχος για το sex
-Συχνοουρία (ανάγκη να ουρήσουν σε διαστήματα μικρότερα των δύο ωρών)
-Επιτακτική ούρηση (δυσκολία να κρατηθούν άπαξ και τους έρθει ανάγκη για ούρηση)
-Δυσουρία (πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση)
-Νυχτουρία (ανάγκη για συχνή ούρηση κατά τη νύχτα)
-Μειωμένη ροή ούρων
-Αίσθημα ατελούς ούρησης
-Δυσκολία στο ξεκίνημα ή κατά τη διάρκεια της ούρησης
-Άγχος γενικότερα
-Κατάθλιψη
-Κοινωνική απομόνωση και εξασθένιση των σχέσεων με το άλλο φύλλο
-Πτώση αυτοεκτίμησης

Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους είναι μια στενόχωρη πάθηση δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά φάρμακα. Τα αντιβιωτικά σε αυτή τη κατηγορία δεν έχουν αποτέλεσμα ούτε υπάρχουν αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να υπερτονίσουμε ότι -βάση της εμπειρίας μας- δεν έχουμε δει ποτέ χειρουργική επέμβαση να έχει πετύχει να βοηθήσει σε αυτή τη πάθηση καθώς συνήθως την περιπλέκει περισσότερο και συχνά τη χειροτερεύει.

Πειραματικές θεραπείες έχουν επίσης δοκιμαστεί και αποτύχει. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βελονισμό, ρεφλεξιολογία, θεραπεία νευρικής αποσυμπίεσης, μαγνητοθεραπεία (μαγνήτες στο ορθό), μπρόκολο, ραδιοθεραπείες με γενήτριες optical-quantum, υπέρηχοι μέσω του ορθού, γύρη, κορτικοστεροειδή, λασποθεραπείες, ηλεκτρικοί διεγερτήρες μέσω του ορθού, saw palmento (βότανο), ψευδάργυρο ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους άνδρες αυτής της κατηγορίας πέρα από τα φυσικά τους συμπτώματα είναι η τάση κατάθλιψης, απογοήτευσης και καταστροφικών σκέψεων που φέρνει η αδυναμία βοήθειας από την ιατρική. Πολλοί γιατροί είναι αρκετά λιγότερο από "ενθουσιώδεις" όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ασθενείς αυτής της κατηγορίας γιατί γνωρίζουν ότι έχουν ελάχιστα να τους προσφέρουν. Αυτό συχνά οδηγεί τους ασθενείς να νοιώσουν ότι οι γιατροί δεν τους παίρνουν στα σοβαρά ή πως δεν τους αφιερώνουν το χρόνο που αξίζει το πρόβλημά τους.

Οι περισσότεροι άνδρες της κατηγορίας ΙΙΙ είναι από τη φύση τους άνθρωποι αγχώδεις

Ακόμα περισσότερο συχνό, είναι το να παρατηρεί κανείς υψηλά επίπεδα στρες σε άνδρες της κατηγορίας ΙΙΙ λόγω του φόβου τους ότι τα συμπτώματά τους κρύβουν καρκίνο ή κάποια άλλη καταστροφική αρρώστια που δεν έχει διαγνωστεί. Στην κλινική μας έχουμε δει ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική προστατεκτομή ή σε αφαίρεση του προστάτη ή σε χρόνια ολόκληρα αντιβίωσης απλά και μόνο γιατί ένοιωθαν ότι έπρεπε "κάτι να κάνουν για το πρόβλημα".

Οι περισσότεροι άνδρες της κατηγορίας ΙΙΙ ως χαρακτήρες έχουν την τάση να είναι υπεύθυνα, πετυχημένα, ενεργά και δημιουργικά άτομα (high achievers)

Παράγοντες που σχετίζονται με την πυροδότηση της νόσου:
-Μεγάλες περίοδοι στρες.
-Σήκωμα βαρών
-Χειρουργική επέμβαση κάπου στη περιοχή της λεκάνης (πυελική περιοχή)
-Σεξουαλική επαφή υπό υψηλό στρες
-Τραυματισμός κάπου στη πυελική περιοχή
-Βακτηριακή προστατίτιδα παρά το ότι καταπολεμήθηκε
-Καταναγκαστική (πιεστική) σεξουαλική δραστηριότητα ή αυνανισμός
-Παρατεταμένη καθιστική ζωή
-Παρατεταμένη χρήση ποδηλάτου

Υπολογίζεται ότι ίσως και 50% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εκδηλώσουν συμπτώματα της κατηγορίας ΙΙΙ (συχνά τόσο παροδικά ή ανεπαίσθητα που ούτε καν θα το προσέξουν)


Εξετάσεις:
-Απουσία σημαντικού φορτίου βακτηριδίων στο προστατικό υγρό.
-Μικροσκοπική εξέταση προστατικού υγρού για πυοσφαίρια και φλεγμονή. Στην κατηγορία ΙΙΙ μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν καθόλου ευρήματα.
-Ανάλυση συμπεριφοράς της κύστης και του πυελικού εδάφους στην ούρηση χρησιμοποιώντας εξετάσεις φυσιολογίας (urodynamics) όπως ρυθμό ροής ούρων, κατακράτηση ούρων, μέτρηση πίεσης της κύστης και νευρικής δραστηριότητας.
-Δακτυλική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις ενζύμου serum για να αποκλειστεί ότι τα συμπτώματα προέρχονται από άλλη σοβαρότερη πάθηση και ανωμαλίες στον προστάτη, όπως καρκίνος.
-Ο διορθικός υπέρηχος ίσως είναι χρήσιμος για να συμπληρώσει τη δακτυλική στο να επιβεβαιωθεί η καλή συνολική εικόνα του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων ή αντίθετα να εξακριβώσει που οφείλονται ανωμαλίες που διαπιστώθηκαν από την δαχτυλική εξέταση ή από τα αιματολογικά τεστ και παραπέμπουν σε άλλη πάθηση.


Συμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση:
-Αντιβιωτικά συνταγογραφούνται σχεδόν πάντα από τους γιατρούς είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ένδειξη μόλυνσης και τυπικά αποτυγχάνουν να βοηθήσουν την κατάσταση μακροχρόνια.
-Μαλάξεις του προστάτη
-Alpha Blockers για τη χαλάρωση των λείων μυών στον προστάτη και της του αυχένα της ουροδόχου κύστης.
-Χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών (π.χ. Elavil)
-Μυοχαλαρωτικά - ηρεμιστικά όπως Prozac ή Paxil


Αποτελεσματικότητα συμβατικών θεραπειών:
-Τα αντιβιοτικά γενικά δεν φέρνουν αποτελέσματα.
-Οι προστατικές μαλάξεις περιστασιακά δίνουν ανακούφιση-ελάφρυνση των συμπτωμάτων αλλά με περιορισμένη δράση
-Τα alpha blockers περιστασιακά δίνουν περιορισμένη ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά έχουν υψηλές παρενέργειες
-Τα ηρεμιστικά - αντικαταθλιπτικά, ειδικά της κατηγορίας benzodiazepines όπως το Valium, προσφέρουν κάποια προσωρινή ανακούφιση από τους πόνους αλλά λόγω των παρενεργειών και την τάση για εξάρτηση που προκαλούν δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ως βασική θεραπευτική γραμμή.
626
Κάνεις πολύ καλά και το αναφέρεις αυτό. Το να μπεις χειρουργείο για αυτό θα ήταν η τελευταία απόφαση των τελευταίων και αυτό όταν πλέον είσαι σε κάποια ηλικία και πάνω.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί όσο δεν παίρνει, είναι πως οι Wise και Anderson θεωρούν τραγωδία το ότι καταφεύγουν σε τέτοια λύση κάποιοι ασθενείς της κατηγορίας ΙΙΙ (Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους), οι οποίοι άλλωστε είναι και το 90% ή περισσότερο των ανθρώπων από εμάς που τους γίνεται διάγνωση προστατίτιδας και οι οποίοι μπερδεμένοι νομίζουν ότι ανήκουν στο μικρό ποσοστό της κατηγορίας ΙΙ (Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα). Οι Wise και Anderson τονίζουν ότι αυτοί οι ασθενείς όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από μια τέτοια επέμβαση αλλά συνήθως από την εμπειρία τους και τα εκατοντάδες ιστορικά που παίρνουν κάθε χρόνο έχουν συμπεράνει πως μετά από μια τέτοια επέμβαση σε ασθενή της κατηγορίας ΙΙΙ τα συμπτώματα συχνά χειροτερεύουν, πράγμα που υποδεικνύει ότι ο προστάτης είναι παντελώς αθώος στους ασθενείς αυτής της κατηγορίας.

Θα το αναφέρω όταν γράψω για την κατηγορία ΙΙΙ αλλά με πρόλαβες.
627
Σιδέρη για όλα αυτά που ρωτάς για τη δοσολογία και το χρόνο θα δεις κάποια στοιχεία αν διαβάσεις παραπάνω τα μηνύματα. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, πολλά από αυτά που γράφουμε εδώ -όπως και η κερσετίνη, όπως η στάση του σώματος, όπως οι μαλλάξεις- είναι ιδέες και προτάσεις και τροφή για σκέψη και πειραματισμό. Σε άλλους δούλεψαν λίγο σε άλλους πολύ σε άλλους καθόλου. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ο Nickel γράφει για την πάθηση αυτή ότι πας "best-evidence" δηλαδή δοκιμάζεις και ότι δουλεύει το κρατάς. Δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς ότι θα δεις διαφορά αν κάνεις κάτι από αυτά που προτείνουμε εδώ ή από αυτά που έκανε κάποιος άλλος για χ χρονικό διάστημα. Και κατά την γνώμη μου το όλο μεμπτό στη φάση με τις μαλλάξεις που αναφέρεις είναι ο τρόπος που πλασάρεται και ακριβώς τέτοιου είδους υποσχέσεις που δεν στηρίζονται πουθενά. Κατά τα άλλα δεν έχω τίποτα εναντίον του πειραματισμού και σε αυτές όπως έκανα άλλωστε κι εγω και άλλοι οι οποίοι είδαν έστω και προσωρινά βελτίωση. Όμως κλείνω εδώ το θέμα γιατί αλλάζουμε συζήτηση στο ιστορικό άλλου παιδιού.

Συμπέρασμα: διάβασε, σκέψου, πειραματίσου με υπομονή και επιμονή. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν δεις καλυτέρευση θα είναι επειδή άλλαξες πολλά πράγματα και όχι από ένα χάπι από μόνο του.
628
Το ποστ αυτό αποτελεί συνέχεια του θέματος "Ποιος είναι ο ασθενής με προστατίτιδα; / Κατηγοριοποίηση της προστατίτιδας"

Από το βιβλίο "A Headache in the Pelvis" των David Wise και Rodney Anderson

Περιγραφή

Η Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα (κατηγορία ΙΙ) αποτελεί μια πιο δύσκολη πάθηση από την Οξεία Βακτηριακή Προστατίτιδα (κατηγορία Ι). Οι περισσότερες περιπτώσεις Χρόνιας Βακτηριακής Προστατίτιδας οφείλονται σε ανεπαρκή αντιμετώπιση περιστατικού Οξείας Βακτηριακής Προστατίτιδας.

Η Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα είναι σχετικά σπάνια.

Άνδρες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποικίσεις βακτηριδίων στην ουρήθρα λόγω ανεπαρκούς καθαριότητας και υγιεινής, επικίνδυνων σεξουαλικών πρακτικών, ανάγκης τοποθέτησης καθετήρα στην ουρήθρα μπορεί να αποκτήσουν αποικισμό από βακτήρια και μόλυνση. Επίσης, άνδρες που έχουν στενώσεις ή ουλώδεις ιστούς στην ουρήθρα που εμποδίζουν τη ελεύθερη ροή των ούρων είναι επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες αποικιακές μολύνσεις.

Οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας, εμφανίζουν ανά κάποιες περιόδους επεισόδια οξείας αναζωπύρωσης, όπου τα βακτήρια ξαφνικά αναπτύσσονται, εξαπλώνονται και αρχίζουν να μολύνουν την ουροδόχο κύστη (ουρολοίμωξη). Ο πάσχοντας μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικός ανάμεσα σε αυτά τα επεισόδια και συχνά δεν υπάρχει εύρεση βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη αναμεταξύ αυτών των επεισοδίων. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της Χρόνια Βακτηριακής Προστατίτιδας: ότι ο πάσχοντας είναι συνήθως τελείως απαλλαγμένος από συμπτώματα μεταξύ επεισοδίων που εμφανίζονται περιοδικά ανά κάποιο χρονικό διάστημα.

Συμπτώματα (συνήθως είναι περιοδικά αλλά μπορεί να είναι και συνεχή)
-Συχνοουρία (ανάγκη ούρησης σε διαστήματα μικρότερα των δύο ωρών).
-Δυσουρία (πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση)
-Επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες της ουρικής διόδου με κακή ροή, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, νυκτουρία (συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας). Αυτά τα συμπτώματα "μιμούνται" κατά κάποιο βαθμό τα συμπτώματα υπερπλασίας του προστάτη.
-Τα συμπτώματα εμφανίζουν περιοδικότητα ανάλογα με τα επίπεδα του βακτηριακού φορτίου. Στον πάσχοντα κατά τα περιοδικά αυτά επεισόδια, ο μικροοργανισμός που εμφανίζεται να έχει προσβάλλει το ουροποιητικό είναι συνήθως ο ίδιος

Παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου:
-Ολιγωρία στην αντιμετώπιση περιστατικού Οξείας Βακτηριακής Προστατίτιδας (Κατηγορία Ι).
-Ύπαρξη πετρών ή αποτιτανιώσεων στον προστάτη
-Άνδρας χωρίς περιτομή με ανεπαρκή καθαριότητα-υγιεινή
-Μερική κατακράτηση ούρων

Συχνότητα εκδήλωσης:
-Σχετικά σπάνια (περίπου 5% των περιπτώσεων όπου γίνεται διάγνωση προστατίτιδας)

Εξετάσεις για διάγνωση:
-Καλλιέργεια ούρων και προστατικού υγρού (σημαντικότατες και όμως συχνά παραβλέπονται από τους γιατρούς)
-Οι καλλιέργειες δείχνουν το βακτήριο να εξακολουθεί να βρίσκεται στον προστάτη σε περιόδους χωρίς συμπτώματα (μεταξύ των περιοδικών επεισοδίων ουρολοίμωξης).

Συμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση:
-Αντιβιωτικά κατηγορίας φθοροκινολονών έχουν αποδειχτεί τα πιο αποτελεσματικά και απαιτούν θεραπεία τουλάχιστον 6 εβδομάδων.
-Αντιβιωτικό Nitrofurantoin (για ουρολοιμώξεις) μπορεί να καταστείλλει τα επεισόδια αναζωπύρωσης και την ξαφνική εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τον μικροοργανισμό [σημ: το Nitrofurantoin δεν έχει διαπερατότητα στον προστάτη].
-Σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς ο ασθενής προχωράει σε ηλικία και ο προστάτης μεγαλώνει και συσσωρεύονται πολλαπλές πέτρες εντός του, ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από διουριθρική επέμβαση αφαίρεσης μέρους του ιστού που είναι επιρρεπής στις επαναλαμβανόμενες μολύνσεις.

Αποτελεσματικότητα συμβατικών θεραπειών:
-Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των περιοδικών επεισοδίων οξείας αναζωπύρωσης.
-Η πλήρης εξάλειψη της εμφάνισης αυτών των περιοδικών επεισοδίων είναι δύσκολη. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτής της πάθησης μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους στον χρόνο καθώς τα βακτήρια μεταλλάσσονται και μπορεί να αναπτύξουν ανθεκτικότητα.
629
Το ποστ αυτό αποτελεί συνέχεια του θέματος "Ποιος είναι ο ασθενής με προστατίτιδα; / Κατηγοριοποίηση της προστατίτιδας"

Από το βιβλίο "A Headache in the Pelvis" των David Wise και Rodney Anderson

Περιγραφή

Η Οξεία Βακτηριακή Προστατίτιδα" είναι αρκετά ξεκάθαρη και στη διάγνωσή της και στην αντιμετώπισή της. Παρουσιάζει εμφανή μόλυνση και φλεγμονή και οι συμβατικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπισή της.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως πυρετό, κρυάδες, πόνο και δυσλειτουργίες στο ουροποιητικό. Θετικά ευρήματα που επιβεβαιώνουν την πάθηση είναι πυοσφαίρια και ουροπαθογόνα βακτήρια στα ούρα.

Η Οξεία Βακτηριακή Προστατίτιδα αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό μόλις των ανθρώπων στους οποίους γίνεται διάγνωση προστατίτιδας και συνήθως "καθαρίζει" γρήγορα με αντιβίωση. 

Τα νεότερα αντιβιωτικά δίνουν καλά αποτελέσματα. Σε αυτή τη πάθηση είναι σημαντική η γρήγορη αντιμετώπιση λόγω των κινδύνων:
-διάχυσης των βακτηριδίων στο κυκλοφοριακό σύστημα
-κατακράτησης ούρων
-δημιουργίας κύστης στον προστάτη

Ολιγορία στην αντιμετώπιση της Οξείας Βακτηριακής Προστατίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα (Κατηγορία ΙΙ). Η θεραπεία με αντιβίωση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 28 ημέρες ώστε να εξασφαλιστεί ολοκληρωτική εκρίζωση της μόλυνσης.

Συμπτώματα
-Πυρετός και κρυάδες
-Πόνος στον προστάτη
-Δυσουρία, δυσκολία στην ούρηση
-Κατακράτηση ούρων
-Πόνος χαμηλά στην πλάτη
-Πόνος στο περίνεο

Λόγω της κατακράτησης ούρων από το πρήξιμο του προστάτη αδένα, μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση καθετήρα για να επιτραπεί σωστή ροή των ούρων. Αν και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας κύστης (αλλά της ίδιας της μόλυνσης του αδένα και ξεκίνημα της νόσου) είναι σημαντικό να γίνει όταν υπάρχει κατακράτηση ούρων.

Παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου:
-Προσβολή από βακτήρια μέσω της ουρήθρας
-Πρωκτικό σεξ χωρίς προφύλαξη
-Διαταραχές του ανοσοποιητικού
-Κατακράτηση ούρων ή καθετηριασμός

Συχνότητα εκδήλωσης:
-Σχετικά σπάνια (περίπου 5% των περιπτώσεων όπου γίνεται διάγνωση προστατίτιδας)

Εξετάσεις για διάγνωση:
-Μικροσκοπική ανάλυση ούρων
-Καλλιέργεια ούρων (σημαντικότατη και όμως συχνά παραβλέπεται από τους γιατρούς)

Συμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση:
-Αντιβιωτικά (ενέσιμα ή Αμινογλυκωσίδες ή Πενικιλλίνες ή Κινολόνες)

Αποτελεσματικότητα συμβατικών θεραπειών:
-Η κατηγορία προστατίτιδας με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην αντιμετώπισή της.
630
aaa χαίρομαι αν πιστεύεις ότι σου κάνει καλό. Δεν σε αμφισβητώ προς θεού αν είδες κάποια διαφορά στην ούρηση, απλά φοβούμαι ότι αν ένοιωσες βελτίωση με το πρώτο κιόλας χάπι όπως λες, ίσως είναι ακόμα απλά το φαινόμενο placebo. Συνέχισε εν καιρώ και βλέπεις.